De Therapiehond

Australian slang for a close companion; a comrade

= een vriend, makker, maatjeMY COBBER

DE THERAPIEHOND

IS MIJN HOND GESCHIKT?


Regelmatig krijgen we de vraag van baasjes of  hun  hond geschikt zou kunnen zijn om in te zetten als aaihond of therapiedier. Het eerste wat we dan doen, is samen onderstaande checklist overlopen.

Wat maakt dat de ene hond geschikt is en de andere hond niet? 50% nature, 45% nurture en 5% geluk! Sommige rassen hebben van nature meer aanleg,  door jarenlange selectie op bepaalde karaktereigenschappen, zoals gehoorzaamheid, will to please, zachtaardigheid en sociaal gedrag.  Maar vooral het individueel karakterprofiel van een hond, waar hij mee geboren wordt,   zal doorslaggevend zijn. In elk nestje  zitten uitschieters en middenmoters.   Heeft jouw pup/jonge hond een stabiel, voldoende zelfzeker karakter en  is hij ondernemend en mensgericht? Dan kan  de verdere socialisatie  en (gehoorzaamheids)training beginnen! Pas na de puberteit, als hij minstens 15 maanden oud is, kan je hond 'officieel' getest en geëvalueerd worden.

 


( Akela - 7 weken )


CHECKLIST


  • Houdt van interactie met mensen, de hond geniet ervan nieuwe mensen te ontmoeten (= meer dan tolereren).
  • Zelfzeker en welgemanierd in nieuwe situaties, in elke vreemde omgeving, tussen mensen van ≠ leeftijd, ras en geslacht.
  • Comfortabel in drukte, verdraagt lawaai en actie om zich heen, zonder dit als stresserend te ervaren.
  • Kan begroet, geaaid en geknuffeld worden (ook onhandig) zonder te springen, onrustig te worden, te blaffen of bijten.
  • Tolereert gewassen, geborsteld en geknipt te worden; netheid en hygiëne zijn een must als de hond ‘aan het werk’ is.
  • Volgt de bevelen ‘zit’, ‘liggen’ en ‘blijven’ consistent op; ondanks afleiding is de hond gehoorzaam, betrouwbaar en onder controle.
  • Loopt netjes aan de leiband door grote groepen mensen en langs andere vriendelijke dieren.
  • Kan zichzelf beheersen om aan interessante dingen te snuffelen en kan dingen links laten liggen, als hem dat gevraagd wordt.

JOUW HOND

Wens je een therapiehond of droom je van de ideale gezinshond? Wij helpen je die ene pup uitkiezen en/of begeleiden je bij de opvoeding en training van jouw hond. Maximaliseer je kans op succes en we hopen samen op die laatste 5% geluk! 

PUPPY'S TESTEN

op de leeftijd van 6 weken


Een puppytest, correct uitgevoerd en geïnterpreteerd, is een goede aanvulling op de observaties van de fokker. Pups kunnen een andere kant van zichzelf laten zien in de vreemde testsituatie. Wij maken van elke pup een karakterbeschrijving, inclusief tips en aandachtspunten voor de nieuwe eigenaar. Dit helpt de juiste thuis te vinden voor elke pup én het draagt bij aan de ideale start in en met  zijn nieuwe gezin.

EEN PUP KIEZEN

die bij jouw/jullie past


Een goede fokker kan zijn pups doorgaans  perfect beschrijven en matchen aan de juiste aspirant eigenaar. Toch kan objectief  advies zinvol zijn, al is het maar om   je eigen wensen en noden op een rijtje te krijgen. Pas dan kan je, samen met de fokker, gaan bekijken welke pup hier het meest aan tegemoet komt. Wij testen de pup(s) die jij overweegt te kiezen en zetten zijn/haar 'gebruiksaanwijzing' voor jouw op papier.

BEGELEIDING

van pups/jonge honden


Wij hebben veel ervaring met het opvoeden en trainen van pups en jonge honden. Deze ervaring delen we graag met u! Elke pup doorloopt dezelfde levensfasen en loopt tegen dezelfde moeilijkheden aan. Wij herkennen heel snel waar een pup mee worstelt en weten ook hoe jij hem als baas kan helpen.  Vragen, kleine of grote problemen? We bekijken het samen en vinden ongetwijfeld  een gepaste oplossing.   

Copyright 2017   |   Liesbeth Roelants   |   ON 0634.663.575 

Online delen? Ja, mits bronvermelding en rechtstreekse link!